Social Sofa "Oers Benkske"

 “Geen koe is zo bont of er zit een gehuchtje aan”

In september 2011 is er in Oerle een Social Sofa (http://socialsofa.com) geplaatst. Een grote witte bank met rode vlekken. Zoals hij daar staat zie je met een beetje fantasie een koe in het gras liggen. En dat is ook het beeld dat de ontwerpers, Charlotte van den Boomen, Karin van den Boomen, Sjef Fransen, Jos Houbraken, Lotte Wijnheijmer en ik (Fried van Beers),  voor ogen hadden. De Brabantse Roodbonte terug brengen naar de kom van Oerle.

Klik op afbeelding voor een groot formaat.

 


 

Ontwerp Social Sofa Oerle   ‘Oers Benkske’ 

A Oerle      B Zittart      C Zand-Oerle      D Toterfout          E Half Mijl      F Vliet       G Hoogeind     H Scherpenering      I Vooraard           J Berkt      K Logo iDOP      

L QR-code die linkt met site over Social Sofa Oerle.

Jarenlang was Oerle een typisch Kempisch boerendorp. Overal verspreid in het dorp stonden boerderijen. Veelal gemengde bedrijven met koeien op weilandjes in of aan de rand van het dorp. Het ritme van de Oerse mens werd veelal bepaald door het ritme van  het werk op de boerderij en zijn dieren. Hard werken maar toch ook zeker een grote mate van gemoedelijkheid, dus tijd nemen om te ‘buurten’.

In 1950 werd de melkfabriek aan de St. Janstraat verbouwd tot KI-station. Oerle kreeg er al gauw een heleboel nieuwe bewoners bij: natuurlijk de stieren die de stallen en de weilanden bevolkten, maar ook de inseminatoren kwamen vanuit de hele Kempen. Zij moesten van hun nieuwe werkgever vlakbij “de KI” komen wonen om snel te kunnen ‘handelen’. Veel huizen in de St. Janstraat en de Nieuwe Kerkstraat zijn gebouwd door deze ‘allochtonen’. Deze nieuwe gezinnen kregen al snel een plek in Oerle,  en werden actief in het gemeenschapsleven.

Vanaf de jaren 70 is het beleid er op gericht geweest om de boerenbedrijven uit de bebouwde kom te verplaatsen naar het buitengebied en twintig jaar later werd vanwege de schaalvergroting onze “KI” gesloten.  Daarmee verdwenen de koe en de stier uit ons dorpsbeeld.  Ze hebben plaats gemaakt voor huizen met nieuwe bewoners.  Zoveel dat de oorspronkelijke Oerse mens niet meer precies weet wie waar woont en voor de nieuwkomers het moeilijk is om iedereen te leren kennen. De Social Sofa is bedacht om het sociale leven een duwtje in de rug te geven. Vandaar dat wij de koe of stier terug hebben gebracht naar het centrum. Het staat voor wat Oerle van oorsprong is: een klein sociaal boerendorp waar mensen elkaar kennen en samen leven. 

Een liggende, herkauwende koe straalt rust uit. Het lijkt alsof ze ligt na te denken over wat geweest is en wat misschien komen gaat. En ze neemt daar alle tijd voor. Maar de koe is ook een kuddedier. Ze is niet graag alleen. Ga daarom eens zitten en bekijk de vlekken op haar huid. Misschien kun je ontdekken dat er naast de grote vlek (Oerle) nog kleinere vlekken zijn die de gehuchten / buurten van Oerle voorstellen. Want Oerle is gelukkig meer dan alleen de dorpskern; ook de gehuchten, de landerijen en de bossen bepalen de sfeer van onze gemeenschap.

Ga eens zitten en ‘buurt’ over ons Oers, of over andere zaken. En neem er gerust de tijd voor.

Fried van Beers.

Social Sofa Oers Benkske geplaatst

Keldershoeve foto's: juli en augustus 2011

 

Agenda

augustus 2019
madiwodovrzazo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Sponsoren

Albert Heijn Artoli Adviesgroep Café Restaurant Oers Gezellig Coconut Geluidsverzorging De Crom Aannemingsbedrijf De Hoeve Bedrijvencentrum Diëtistenpraktijk Vivian van Orsouw d'n Oerse Have Gasterij 't Dorpsgenot Geitenboerke GLDK advocaten Henri Kox Kapper van der Looy Kolbouw Aannemersbedrijf Leemans Tegelwerken Loodgietersbedrijf Peelen Loon- & Grondverzetbedrijf Gebr. Schoonen Martin Flesch Hypotheken en Verzekeringen Schildersbedrijf Robert Segers Severinus: Bijzonder in samenleven! TeCa+ Toon Luijkx Timmerwerken Verhoeven Bakkerij

Volg Oerle ook op

UIT IN OERS: Dahliatentoonstelling


Zaterdag 31 augustus
van 19.00 tot 22.00 uur
Zondag 1 september
van 10.00 tot 17.00 uur

Locatie: d'Ouw School,
Oude Kerkstraat 18

TUINEXPOSITIE

In het weekend van
24 en 25 augustus
exposeren cursisten van
Hanneke van der Zanden
hun teken- en schilderwerk.
Locatie: Banstraat 10 in Oerle.

De werken die te zien zijn, zijn veelal te koop
of kunnen worden geleend via KunstuitleenVeldhoven e.o.
(een initiatief van de cursisten)


U bent van harte welkom
tussen 11.00 uur en 17.00 uur!

Voor meer informatie:
Telefoon: 040 - 205 26 37
Kom bij voorkeur op de fiets.
 

UIT IN OERS: Open monumentendag molen St. Jan

Zaterdag 14 september
van 08.00 tot 16.00 uur
Open monumentendag
Molen St. Jan Oerle
Gratis toegang

Aanspreekpunt Hoogackers


Mijn naam is David Hearn. Ik werk als Buurtbeheerder bij Woonstichting ’thuis. Voor bewoners én omwonenden van Hoogackers ben ik het eerste aanspreekpunt.
Daarnaast bewaak ik de leefbaarheid binnen het gebouw  maar ook die van de omgeving.
Heeft u vragen? Mail of bel mij gerust. Ik ben te bereiken via d.hearn@mijn-thuis.nl of 040 24 99 999.

 

Statistieken

6 bezoekers online
Vandaag: 96 unieke bezoekers
Deze week: 316 unieke bezoekers
Totaal: 129203 unieke bezoekers