Grafheuvels Toterfout en Half Mijl Oerle

 

Toterfout en Half Mijl

Toterfout en Half Mijl

Halfmijl is een historisch interessant en landschappelijk aantrekkelijk gebied. De vele grafheuvels uit de prehistorie wijzen erop, dat deze streek al eeuwenlang bewoond is. De grafheuvels dateren uit de steentijd (tot 1650 v. Chr.) en de bronstijd (1650-650 v. Chr.) en we vinden ze in verschillende uitvoeringen: met en zonder palen er omheen, met en zonder geul, of allebei. De heuvels liggen steeds op een hoge plek in het terrein. Aanvankelijk werden doden in een boomkist begraven; latere generaties cremeerden hun overledenen en zetten de resten bij in een miniatuur boomkist. In de late bronstijd en daarna in de ijzertijd werden de asresten in urnen begraven. Waar de nederzettingen van de bewoners lagen is niet duidelijk. Ook lijkt het niet waarschijnlijk dat iedereen in grafheuvels werd bijgezet, daarvoor zijn er per heuvel te weinig resten aangetroffen. Er zijn theorieën over hoofdmannen en andere belangrijke mensen. Door betere identificatie is gebleken dat er veel 10-12 jarigen werden bijgezet. De betekenis daarvan is ook niet bekend; offers misschien, we zullen het wel nooit te weten komen. Lang werd geloofd dat het bij de grafheuvels niet pluis was en dat er heksendansen werden uitgevoerd. De uitdrukking 'Te Halver Mile was 't aovondspiele' heeft daar mogelijk mee te maken.
Van oudsher was er veel heide in de Kempen; dopheide op vochtige grond en struikheide op drogere plaatsen. Zo ook hier. Rond 1900 lag er een vrijwel aaneengesloten heide van Knegsel tot aan Oostelbeers. Namen als Groote Aard, Lilsche Heide en Buiksche Heide herinneren hieraan. Er lagen ook veel vennen in dit gebied. De meeste zijn verdwenen door de verlaging van de waterstand. Het Grootmeer bestaat nog, maar dat de Postelsche Weijer een heel groot ven was, dat door de Abdij van Postel gebruikt werd als visvijver, is minder bekend. Het stroompje de Bruggenrijt heeft hier zijn oorsprong en diende als afvoer van overtollig water. Veel heide is ontgonnen voor de landbouw, maar er zijn ook veel bossen aangelegd. De Douglasspar is hier massaal aangeplant omdat deze boom goed gedijt op schrale grond en veel bruikbaar hout oplevert. De Brabantse bossen zijn hoofdzakelijk productiebossen, met dezelfde soort bomen, even oud en dus tegelijk te oogsten.

Toterfout en Half Mijl

Naamgeving 
De naam Toterfout vraagt om uitleg. Heemkundigen hebben er geen goed antwoord op. Het zou een verbastering van 'Dodevaart' of 'Tot de voort' kunnen zijn, wat dat dan ook betekenen moge. Bij de naam Halfmijl, ofwel 'Halve Mijl', zou 'halve' duiden op lugubere, afgelegen oorden. Het woord mijl kan afkomstig zijn van het middeleeuwse 'banmile = rechtsgebied'; in het Franse woordje 'banlieu' (buitenwijk) zou 'lieu' mijl betekenen.

Huidige situatie 
De houtproductie is niet meer het belangrijkste. Afgezien van de resterende grote sparren is de rest van het naaldhout alleen nog geschikt voor het maken van spaanplaat. Loofbomen stonden er niet veel. Al enkele jaren tracht men de aantrekkelijkheid van het bos te vergroten. Variatie is daarbij het magische woord. Vele percelen naaldhout zijn of worden uitgedund; hierdoor krijgt de onderbegroeiing veel meer licht en jonge bomen en struiken zullen tot ontwikkeling komen. Het kappen en herplanten van hele percelen met andere soorten bomen hoort bij het huidige beleid. Het bos wordt rijker van opbouw door afwisseling met gemengde aanplant, o.a. besdragende bomen en struiken. Snoeihout en omgevallen bomen worden niet meer opgeruimd, daardoor verrijkt de bodem. Meer soorten insecten, vogels, kleine planten en schimmels vinden in een dergelijk bos een plaats.

Toterfout en Half Mijl

Wandeling 
Een IVN-wandeling leidt u door dit zeer gevarieerd bosgebied, dat bestaat uit percelen met veel soorten naald- en loofhout, gescheiden door brede zandpaden. Al wandelend kunt u de ontwikkelingen van het huidige beleid goed waarnemen. Voor zowel bezoeker als voor flora en fauna is het bos aantrekkelijker geworden door de ontstane variatie. Er kan geparkeerd worden aan de Toterfout, vanuit Zandoerle via de Paddevenweg te bereiken. Een beschrijving met routekaartje kunt u downloaden via www.ivn.nl/veldhoven onder 'publicaties > wandelroutes'. Het gebied is veel groter dan dat van de beschreven wandeling en is eveneens vrij toegankelijk op wegen en paden.

Agenda

april 2021
madiwodovrzazo
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Sponsoren

Albert Heijn Artoli Adviesgroep Coconut Geluidsverzorging De Crom Aannemingsbedrijf De Hoeve Bedrijvencentrum d'n Oerse Have Gasterij 't Dorpsgenot Gastouderopvang Oerle Geitenboerke GLDK advocaten Henri Kox Kapper van der Looy Kolbouw Aannemersbedrijf Leemans Tegelwerken Loodgietersbedrijf Peelen Loon- & Grondverzetbedrijf Gebr. Schoonen Lovano - Kitchen and Bar Martin Flesch Hypotheken en Verzekeringen Schildersbedrijf Robert Segers Severinus: Bijzonder in samenleven! TeCa+ Verhoeven Bakkerij Willem Binnendijk Fotografie

Volg Oerle ook op

Leidraad voor DorpsVisie


In de Koers heeft u een korte samenvatting van de uitslag van de enquête kunnen lezen. Deze uitslag is de leidraad voor de verdere vormgeving van de DorpsVisie van Oerle.
De leidraad is al zo goed dat we actuele vraagstukken eruit kunnen kiezen. In overleg met geïnteresseerden (aanmelden kan nog altijd) gaan we dan de komende periode de leidraad vertalen naar acties. Daarvoor is geen uitgewerkte DorpsVisie nodig. Wij zullen de actuele thema’s alvast verzamelen en naar voren brengen tijdens de bijeenkomst (die in oktober wordt gepland) en vervolgens in de discussieavond met het traditionele DVO lijsttrekkersdebat van december.
Lees hier de "Leidraad voor onze DorpsVisie"
Voor vragen en opmerkingen kunt u een berichtje sturen naar:

Wij willen poep-vrij kunnen spelen!

Statistieken

5 bezoekers online
Vandaag: 71 unieke bezoekers
Deze week: 127 unieke bezoekers
Totaal: 151995 unieke bezoekers
 

Informatie en nieuws svp doorgeven aan

Deze website is tot stand gekomen m.m.v. Provincie Noord-Brabant (IDOP), Gemeente Veldhoven, Wijkplatform Oerle.

Baevo